Historie

Boksningens rødder kan spores helt tilbage til antikkens Grækenland og de Olympiske Lege. Helt tilbage til 686 år før Kristi fødsel har boksning været en disciplin ved OL, og selvom boksningens grundlæggende principper er de samme, kan der spores væsentlige ændringer i nutidens amatørboksning. Hensyntagen til boksernes helbred er en væsentlig ændring, selvom man stadig kan drage sammenligninger mellem nutidens og fortidens publikum, hvor ønsket om at se blod og få dramatik, ofte går forud for god teknisk, kraftfuld og jævnbyrdig boksning. Tiden hvor handsker besat med jern slog bokserne ihjel, er for længst overstået, og handsker og hjelme der beskytter bokserne har trods modstand vundet indpas.

Tilbage i 1743 introducerede bokseren Broughton fra England de første regler indenfor boksning, efter at hans modstander Stevenson senere døde af de skader, han havde pådraget sig i deres indbyrdes opgør. Slag under bæltestedet, eller mens modstanderen er nede, blev forbudt, og det var nu kun tilladt at tage brydegreb fra taljen og opefter. Senere i 1884 kom de berømte Queensberry-regler, der gjorde brugen af læderhandsker obligatorisk. Ringen skulle være et kvadrat på 6 x 6 meter. Runderne måtte ikke vare mere end tre minutter og vægtklasserne blev introduceret.

 

Af mere nutidige ændringer i boksesporten kan nævnes indførelsen af beskyttelseshjelmen i 1985, og de helt nye regler vedr. længden og antallet af runderne. Fra august 1999 bokses der fire runder á to minutter.

Dansk amatør boksnings historie kan spores tilbage til 1890'erne, hvor den første officielle kamp mellem Peter Laurits Jacobsen og Johannes Jørgensen fandt sted. Udløberen af dette blev den første danske bokseklub i Arbejdernes Idræts-Klub. Der fulgte hurtigt flere efter, hvoraf de første, så som IK99, IF Sparta og AK Jyden allerede har haft 100 års jubilæum. Disse klubber samt flere af de "unge" klubber har med dygtige boksere som Anders Pedersen, Godtfred Johansen, Søren Petersen, Thyge Petersen, Hans Nielsen, Svend Wad og Victor Jørgensen leveret flotte internationale resultater bl.a. ved De Olympiske Lege.

Hvordan udviklingen i dansk amatør boksning vil forløbe kan der kun gisnes om, men hvis der skulle være nogen med interesse for dansk boksning, der er villige til at skrive om den danske amatørboksnings historie, er vi meget interesserede.