Boksesporten er klar til at slå et slag for parkinsonramte

“Danmarks Bokse-Union og Parkinsonforeningen er gået sammen om et bokseprojekt målrettet personer med parkinson. Projektet skydes i gang med en workshop for bokseinstruktører fredag den 10. januar hos tidligere verdensmester Jimmi Bredahl i Holbæk.

DaBUs bestyrelse informerer – DABU

Parkinson er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme, hvis følger bl.a. er rysten, muskelstivhed og langsomme træge bevægelser, samt en række non-motoriske symptomer. Der mangler i dag et tilbud med hård fysisk træning, som appellerer til personer med parkinson, og her er boksetræning helt oplagt. Træningen er baseret på hastighed, krydsbevægelser, rotation i ryggen, balance og koordination. I boksningen indgår også̊ træning af finmotorik, som særligt mennesker med parkinson har gavn af for at fastholde evnen til at skrive, spise selv, knappe eget tøj mv. Foruden de fysisk gavnlige effekter er målet med træning i bokseklubberne at tilbyde et socialt fællesskab i fritidslivet for parkinsonramte.

Lige nu er fem bokseklubber i Danmark i gang med at tage en certificering i Rock Steady Boxing, der er et amerikansk boksekoncept målrettet personer med parkinson. Rock Steady Boxing er en bokseform uden kropskontakt og bygger på den højeste faglige viden om parkinson, træning og boksning.

”Danmarks Bokse-Union er rigtig glade for at kunne sætte en ny vinkel på sporten og vise boksetræningens potentiale for en helt ny målgruppe,” fortæller Søren Rommelhoff fra Karlebo Bokseklub, som sammen med Danmarks Bokse-Union har udvalgt de fem bokseklubber, der er geografisk spredt i landet, og som i første omgang skal varetage opgaven.

Finn Smidt, der er 65 år og har haft parkinson i seks år, fortæller: ”Når man lever med parkinson, er det enormt vigtigt at få motion. Uden træning bliver jeg stiv i alle ledede, og jeg sover dårligere. Træningen skal gerne være hård og med høj puls, og her er parkinson boksning bare rigtig godt. Efter en boksetime føler jeg virkelig, at jeg har givet mig 110 %”.  Finn går fast til parkinson boksning én gang om ugen og har gjort det i 3-4 år. ”Det gode ved boksning er, at man mødes på et hold og træner sammen. Det er meget sjovere at bokse end f.eks. at løbe eller gå en tur,” siger han.

Gennemsnitsalderen for at få parkinson er 61 år, men også yngre personer får sygdommen. Erfaringen fra andre lande viser, at parkinsonramte i alle aldre og både mænd og kvinder kan have glæde af at gå til parkinson boksning. Dorthe Ilsfort er 41 år og har haft parkinson siden hun var 37 år. Dorthe går på et almindeligt motionsboksehold. ”Det bedste våben mod sygdommen er noget, der giver energi, noget hvor jeg er social og noget, hvor kroppen får udfordringer fysisk og kognitivt. Ét af mine våben er derfor boksning tre morgener om ugen med god musik, sved på panden, small talk, god energi og socialt samvær,” fortæller Dorthe og supplerer; ”for mig er motion, socialt samvær og glæde medicin.”

Parkinsonforeningen og Danmarks Bokse-Union er fredag den 10. januar samlet til en workshop hos tidligere verdensmester Jimmi Bredahl i hans bokselokaler i Holbæk. Der bliver undervist i Parkinsons sygdom og i bokseteknikker, der er til gavn for personer med parkinson. Den sidste del vil foregå sammen med ca. 15 parkinsonpatienter.

Ambitionen for projektet er på sigt at certificere op til 60 boksetrænere i Rock Steady Boxing, så boksetilbuddet foregår i hele Danmark. Dette kræver yderligere projektstøtte, som Parkinsonforeningen og Danmarks Bokse-Union arbejder på.

Pressekontakt

Signe Kirse Ellegaard, udviklingschef i Danmarks Bokse-Union, tlf. 27260614.

Marlene Grønnegaard Sørensen, projektleder i Parkinsonforeningen, tlf. 29447386.”