Fokus på atleters trivsel i eliteidrætten

Fokus på atleters trivsel i eliteidrætten

8. december 2020 Slået fra Af Signe Kirse Ellegaard

At spiseforstyrrelser blandt eliteatleter finder sted er velkendt, men for at kunne sætte ind, hvor behovet for hjælp er størst, har Team Danmark og DIF nu fået sat tal på omfanget i ny forskningsrapport

Den nye rapport, som er udarbejdet af forskere ved Syddansk Universitet (SDU) og Linnéuniversitetet i Sverige, viser, at 4,6 procent af de adspurgte rapporterer en diagnosticeret spiseforstyrrelse, og at 17,5 procent af eliteatleterne udviser symptomer på spiseforstyrrelse. Rapporten dokumenterer samtidig, at det er svært for mange atleter at tale om problemer med kost og vægt.

DIF og Team Danmark vil derfor i samspil med forbundene sætte fokus på, at spiseforstyrrelser er noget, vi taler om i idrættens verden, og se på om der er behov for yderligere tiltag f.eks. i træneruddannelser og i elitemiljøer.

”Nu har vi for første gang tal, der belyser problemernes omfang i eliteidrætten, og jeg ser frem til, at vi også får kigget på subeliten og idrætten generelt, ” siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF.

 

Fakta: Om rapporten

  • 417 atleter har besvaret spørgeskemaet
  • 51 procent af besvarelserne er fra kvinder og 49 procent er fra mænd
  • Respondenterne repræsenterer 15 sportsgrene (heriblandt boksning)
  • Aldersgruppen er 15-47 år
  • Rapporten er bestilt af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund
  • Rapporten er udarbejdet af lektor og forskningsleder på Klinisk Institut, SDU, Mia Lichtenstein, og Anna Melin, docent og assisterende institutleder ved Linnéuniversitet, Växjö/Kalmar

Hent rapporten ‘Spiseforstyrrelser i dansk eliteidræt’ i sin fulde længde.

Læs DIF og Team Danmarks pressemeddelelse (24/11)