Nikolai Terteryan kan blive Årets Fund 2022

Nikolai Terteryan kan blive Årets Fund 2022

16. december 2022 Slået fra Af Signe Kirse Ellegaard

Med EM U22 guld i handskerne er 21-årige Nikolai Terteryan blandt de 10 nominerede til Danmarks ældste idrætspris, der uddeles 29. december i Politikens Hus.

Feltet af nominerede til Årets Fund 2022 vidner endnu engang om, at talentmassen i dansk idræt er stor og stærk. Det er alle 62 specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF), der har haft mulighed for at indstille atleter. Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund og Politiken i fællesskab har vurderet alle indstillinger for at nå frem til en nominering af de 10 største gennembrud i det forgangne år. Og det er samme trekløver, der uddeler prisen. ​Årets Fund blev kåret første gang tilbage i 1929, hvilket gør den til Danmarks ældste idrætspris. Vinderen modtager ud over hæderen også 75.000 kr.

»Når man kigger ned over de talenter, der har vundet prisen Årets Fund, må man bare sige, at listen er spækket med mange af de helt store danske sportsstjerner gennem tiden. Det er en meget prestigefyldt og vigtig pris i dansk eliteidræt, og jeg er igen i år dybt imponeret over de talenter, der er med blandt de ti bedste. De ti talenter vidner om dansk idræts store potentiale, og et fremragende elitearbejde i forbundene«, siger Lars Balle Christensen, sportsdirektør i Team Danmark og medlem af dommerkomitéen.

Kåringen af Årets Fund 29. december i Politikens Hus

For første gang inviteres offentligheden med til livearrangement med interviews, debat, musik og naturligvis kåring af vinderen. Arrangementet løber af stablen den 29. december i Politikens Hus, og billetter kan købes her: politikenbillet.dk/live

Som noget nyt retter Politiken i forbindelse med kåringen af Årets Fund fokus på fremtidens stjerner og deres liv i eliteidrætten. I år er temaet mental sundhed.​

“Det er med stor stolthed, at vi i Danmark Bokse-Union har en kandidat med i det skarpe felt til denne prestigefyldte pris. Nikolai Terteryan er en særdeles talentfuld bokser, som har hentet EM U22 guld og udmærket sig med en flot guldmedalje i en af verdens største og hårdeste turneringer, Strandja, hvor han boksede mod topboksere fra de stærkeste boksenationer i verden”.  

Lars Brovil, formand Danmarks Bokse-Union


De 10 nominerede er opremset alfabetisk efter deres forbund:

Atletik
Axel Vang Christensen (18 år). ​Satte europarekord for U20-løbere i 3.000 meter forhindringsløb, deltog trods sin unge alder ved senior-EM og blev europamester for U20 i cross lige før årsskiftet til 2022.

Boksning
Nikolai Terteryan (21 år). ​Vandt guld ved EM for U22-boksere. Vandt seniorturneringen 73rd Strandja Tournament.

Curling
Mathilde Halse (23 år). ​Vandt i november EM-guld med landsholdet og var turneringens bedste spiller på sin position.

Cykling
Malene Kejlstrup Sørensen (20 år). ​U23-europamester i BMX, hvor hendes tid i finalen ville have rakt til en sølvmedalje hos seniorerne. U23-verdensmester, hvor hun i finalen kørte en hurtigere tid end samtlige kvinder i Dame Elite VM-finalen. Vinder af en afdeling af U23 World Cuppen og den samlede U23 European Cup.

Fodbold.
Jesper Lindstrøm (22 år). ​Kåret til den mest værdifulde unge spiller i den tyske Bundesliga, hvor han spiller for Eintracht Frankfurt. Vandt i sommer Europa League med klubben, ligesom han er blevet en fast del af stammen på det danske landshold.

Håndbold
Emma Friis (23 år). ​Fik sit store internationale gennembrud ved EM i Slovenien, da hun både var med til at vinde sølv for Danmark og blev udtaget til mesterskabernes All Star-hold som turneringens mest scorende venstrefløj.

Kano/kajak
Thorbjørn Rask (22 år). ​Blev Danmarks første U23-verdensmester i 5.000 meter enerkajak, vandt en afdeling af seniorworldcuppen og debuterede ved senior-VM med to top-10-placeringer.

Parasport
Alexander Hillhouse (18 år). ​Vandt to bronzemedaljer ved sin VM-debut i parasvømning. Undervejs satte han dansk rekord. Han er den første danske paraatlet med et udviklingshandikap til at vinde medaljer i en paralympisk idræt.

Svømning
Thea Blomsterberg (20 år). ​Fjerdeplads ved EM på langbane i 200 meter brystsvømning og blev den kun anden dansker til at passere den ’mytiske’ grænse på 2 minutter og 20 sekunder på 200 meter brystsvømning på kortbane.

Vægtløftning
Line Ravn Gude (24 år). ​Vandt som den første danske kvinde medalje ved europamesterskaberne i vægtløftning, da hun i 71 kg-klassen sikrede sig sølv. Siden er hun blevet nordisk mester.


Tilbage i 2014 blev dengang blot 14-årige Mahdi Jallaw også nomineret til Årets Fund.